اجزای ساختمان هوشمند

بیش از یک دهه است که فناوری خانه هوشمند، مفهوم مدیریت شبکه وسایل و تجهیزات در خانه را معرفی می‌کند. با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، خانه‌های هوشمند توانستند با به کارگیری  فناوری‌های نرم افزاری و سخت افزاری و اتصال به شبکه، سامانه‌ای یکپارچه برای مدیریت تمامی بخش‌های ساختمان فراهم می‌کنند. در ادامه به تعریف سیستم مدیریت ساختمان یا همان BMS در خانه‌های هوشمند خواهیم پرداخت.

سیستم مدیریت ساختمان BMS

BMS مخفف (Building Management System) یا سیستم مدیریت ساختمان است.  مدیریت تجهیزات الکتریکی ساختمان به وسیله یک سامانه هوشمند را، سیستم مدیریت ساختمان می گویند. به عبارتی مجموعه نرم افزارها و سخت افزارهایی که در ساختمان نصب می‌شوند تا قسمت‌های مختلف ساختمان را مدیریت و کنترل کنند

این سیستم در زمینه ساخت و ساز به یک مقوله بسیار پراهمیت و ضروری تبدیل شده است. نسل جدید از ساختمان‌های هوشمند که در دنیا در حال افزایش است.

زیرسیستم‌های BMS

-سیستم تهویه مطبوع

-سیستم روشنایی و توزیع قدرت

-سیستم مدیریت انرژی

-سیستم دوربین مداربسته

-سیستم مدیریت هوشمند اتاق‌های هتل

-تجهیزات الکترومکانیکی

-سیستم خانه هوشمند جهت واحدهای اداری

-سیستم مدیریت هوشمند پارکینگ

-سیستم احضار پرستار

مزایای به کار گیری سیستم مدیریت ساختمان

مزایای به کارگیری سیستم مدیریت ساختمانBMS

-استفاده از سیستم مدیریت ساختمان هزینه زیادی دارد ولی موجب افزایش رفاه و آسایش ساکنان می‌شود.

-نیاز به پیمانکاران ساختمان کاهش می‌یابد.

-این سیستم علاوه بر قابلیت با تطبیق نیازها و شرایط مختلف دارای قابلیت کنترل از راه دور هستند.

-در صورتی که ساختار قابل اجرا باشد، کنترل اجزای مختلف ساختمان از سراسر جهان امکان پذیر است.

-محیطی بر پایه داده‌های به دست آمده از ساختمان را ایجاد می‌کند.

– در مصرف انرژی ۱۵ تا ۵۰ درصد صرفه جویی می‌شود و بازگشت هزینه‌ها در مدت زمان کوتاه انجام می‌شود.

اجزای سیستم مدیریت ساختمان

اجزای سیستم مدیریت ساختمان BMS

متداول‌ترین اجزای سیستم مدیریت ساختمان شامل موارد زیر است:

۱-سیستم کنترل مرکزی: هسته مرکزی BMS  است، گاهی به جای این سیستم می‌توان از یک کامپیوتر استفاده کرد. این بخش مستقل بوده و از طریق کامپیوتر برنامه ریزی و کنترل می‌شود. 

از واحدهای سیستم کنترل مرکزی می‌توان به واحد پردازنده، کنترلرهای اصلی سیستم و کنتاکنتورو رل‌هایی که با کلیه اجزا در ارتباطند اشاره کرد. کلیدهای این بخش به طور دستی قابل تغییر می‌باشند و باتغییر آن می‌توان برنامه سیستم را تغییر داد.

۲-خطوط ارتباطی (BUS): از خطوط ارتباطی برای ارتباط اجزا مختلف با یکدیگر. این خطوط از  اجزا مختلف BMS عبورکرده و امکان ارسال اطلاعات را بین آنها میسر می‌سازد. خطوطی که به صورت سیم‌های برق ساختمان، چندرشته سیم مشترکو یا به صورت امواج بی سیم باشد.

۳-نقاط دسترسی و کنترل کننده (Access Point): این بخش یک نمایشگرو یک صفحه کلید و یا یک نمایشگر لمسی دارد و درنقاط مختلف ساختمان نصب می‌گردد. دما و وضعیت وسایل و.. قابلیت کنترل و نمایش اطلاعات این بخش را برعهده دارند؛ مانند واحد کنترل مرکزی است بااین تفاوت که توانایی‌های این بخش محدودتر است.

۴-سنسورها: در نقاط مختلف ساختمان، سنسورهای گوناگونی باتوجه به نیازهای موردنظر و شرایط مختلف هوشمندسازی نصب می‌گردد. سنسور دما، سنسور حضور، سنسور نور، سنسور دود از انواع متداول سنسورها هستند. این سنسورها مشخصات را به سیگنال‌ها تبدیل کرده و از طریق خطوط ارتباطی به کنترل مرکزی ارسال می‌نمایند و کنترل مرکزی دستورات را به انواع کلیدها ، دیمرها و تایمرها ارسال می‌کند

۵-دیمرهای روشنایی:  تنظیم نور باافزایش یا کاهش نور لامپ‌ها به صورت الکترونیکی را دیمرها به وجود می‌آورند. بااستفاده از دیمرها به همراه سنسور نور سطح نور محیط را با کم و زیادشدن نور طبیعی تنظیم کنیدو همچنین روشنایی را خاموش نمایید که به آن صرفه جویی انرژی می گویند.

۶-تایمرها: تایمرها برای اعمالی که به صورت تکراری و در زمان‌های مشخص انجام می‌شوند مفید می‌باشند.

۷-پریزها: از طریق خطوط ارتباطی، پریزها ارسال و دریافت اطلاعات را برعهده دارند؛ می‌توان مصرف کننده‌های متصل به آنها را روشن و خاموش کرد یا از وضعیت آنها مطلع گردید.

۸-نرم افزار سیستم: یکی از ابزارهای مفید و با قابلیت انعطاف بالا برای سیستم BMS ، استفاده از نرم افزار به وسیله یک کامپیوتر می‌باشد. گزارشگری، ثبت وقایع و ارتباط بصری مناسب با سیستم از توانایی‌های این نرم افزار به سیستم است که کنترل مرکزی فاقد آن می‌باشد.

۹-Web Server: سیستم Web Server  به کاربر کمک می‌کند تا از هر نقطه دنیا از طریق اینترنت به سیستم BMS دسترسی پیدا کرده و آن را کنترل نمایند.  این سیستم از طرفی با خطوط ارتباطی به کنترل مرکزی متصل و از طرف دیگر  این سیستم به تجهیزات مانند مودم به شبکه متصل می‌گردد.

بیشتر بخوانید؛ اتوماسیون خانه

 پس صرفه جویی سفت و سخت که شرایط اقتصادی باعث شده است. بنابراین مجهز کردن ساختمان به BMS برای کاهش هزینه‌ها یک مزیت محسوب می‌شود.BMS  همه امور ساختمان را به صورت ۲۴ ساعته کنترل می‌کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *