یک زندگی ایده‌آل و زیبا با خانه هوشمند (smart home)

در عصر فناوری و تکنولوژی، بحث هوشمند سازی یکی از مباحث پرطرفدار دنیاست. ما همه‌روزه با انواع مختلف لوازم هوشمند، سروکار داریم و متوجه راحتی و امکانات بی‌شمار این لوازم شده‌ایم. خانه هوشمند نیز یکی از جدیدترین تکنولوژی‌های دنیاست که راحتی، امنیت خانه را تامین و زندگی لوکسی برای افراد خانواده به ارمغان می‌آورد.

برای آشنایی بیشتر با خانه‌های هوشمند، ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید.

خانه هوشمند چیست؟

همان‌طور که می‌دانید در خانه‌های معمولی ابزارها و سیستم‌های زیادی برای رفع نیاز افراد وجود دارند. این سیستم‌ها شامل؛ سیستم روشنایی، گرمایشی، امنیتی و سایر سیستم‌های الکترونیکی می‌باشند. هرکدام از این سیستم‌ها به‌وسیله کلید، نرم‌افزار، ریموت کنترل، سنسورهای حرکتی و یا روش‌های مربوط به خودشان کنترل می‌شوند؛ اما این سیستم‌ها توانایی برقراری ارتباط با یکدیگر را ندارند و از راحتی و هوشمندی کافی برخوردار نیستند.

خانه هوشمند، مجموعه‌ای از ابزارها و تجهیزات است که با استفاده از علم اینترنت اشیاء IOT، فعالیت تما‌می‌لوازم الکتریکی شامل؛ روشنایی، سیستم‌های سرمایش وگرمایش، سنسورها، کلیدها و لوازم مکانیکی خانه را کنترل و مدیریت می‌کنند. هدف این مجموعه کاهش هزینه‌ها، کاهش مصرف انرژی و همچنین بالا بردن ضریب آسایش و امنیت می‌باشد.

سیستم خانه هوشمند به این صورت ‌می‌باشد که همه وسایل به یکدیگر متصل هستند و با یک دستگاه مرکزی کنترل می‌شوند. چراغ‌ها، لوازم، قفل‌ها، کنترل آب‌وهوا و همه دوربین‌ها و مانیتورهایی که می‌توانند به خانه هوشمند اضافه شوند از هر جای خانه و حتی دور از خانه قابل کنترل می‌باشند.

توجه داشته باشید که برای استفاده از امکانات خانه هوشمند و برقراری ارتباط با سیستم نیازی به اینترنت نخواهد بود؛ درواقع شما می‌توانید در داخل خانه از طریق اپلیکیشن و تاچ پنل، خانه خود را کنترل کنید. اما زمانی که خارج از خانه هستید، برای برقراری ارتباط با خانه هوشمند به اینترنت نیاز خواهید داشت.

 

دیاگرام کلی خانه هوشمند

دیاگرام خانه هوشمند

مزایای یک خانه هوشمند چیست؟

زمانی که در مورد خانه هوشمند، صحبتی به میان می‌آید، شاید به‌روز بودن این تکنولوژی افراد زیادی را مشتاق استفاده از آن نماید. اما این فناوری به‌روز و پیشرفته مزایای بسیاری را نیز در برمی‌گیرد.

ازجمله این مزایای یک خانه هوشمند می‌توان به موارد زیر اشاره‌کرد:

  • راحتی و رفاه اهل خانهدر خانه هوشمند، تما‌می‌لوازم الکتریکی و مکانیکی، به‌وسیله سیستم هوشمند مدیریت می‌شوند و نیازی به وجود افراد برای کنترل و مدیریت این لوازم نمی‌باشد. همچنین از آنجایی که در این خانه‌ها همه سنسورها و سیستم‌ها (روشنایی، سرمایش و گرمایش و...) به سیستم وصل هستند، سیستم با یک برنامه‌ریزی روزانه و یا به‌صورت هوشمند و تصمیم‌گیری خودکار اقدام به کنترل فعالیت‌ سیستم‌ها می‌کند. روش کار بدین صورت است که سیستم با استفاده از دیتاهای دریافتی از سنسورها و یا هر منبع اطلاعاتی دیگری (مانند هواشناسی) در ساعات مختلف روز، دستورات مقتضی را به سیستم‌های مرتبط می‌دهد. البته می‌توانید در موقع خواب از طریق انواع کلیدهای هوشمند و یا اپلیکیشن خانه هوشمند، همه سیستم‌ها را خاموش کنید و سیستم سرمایش و گرمایش را به حالت خواب بگذارید. سیستم هوشمند با مدیریت صحیح خود باعث کاهش مصرف انرژی و حتی جلوگیری از خرابی لوازم و دستگاه‌ها می‌شود. افراد خانه نیز می‌توانند از هرجای دنیا به سیستم هوشمند خانه خود متصل شوند، شرایط را بررسی نمایند و حتی دستورات لازم را به سیستم بدهند.
  • زمان‌بندی برای انجام کارهای روزمرهمی‌توانید برای وسایل خانه خود زمان‌بندی تعیین کنید که یک سری کارها در ساعات خاصی از روز به‌صورت خودکار انجام دهید. برخی از وسایل هوشمند از کارهایی که شما انجام می‌دهید، می‌آموزند. بنابراین شما با صرف فعالیت کمتری می‌توانید انجام خیلی از کارها را به صورت خودکار به وسایل هوشمند محول کنید. مثلا؛ اگر بعد از ورود به خانه، از دوش یا استخر استفاده کردید، سیستم به‌صورت خودکار چای شما را آماده خواهد کرد.
  • کاهش مصرف انرژیعلاوه بر راحتی، خانه‌های هوشمند بهره‌وری انرژی را افزایش ‌می‌دهند. سیستم‌ها و سنسورهای مرتبط با گرمایش و سرمایش که به سیستم هوشمند خانه وصل هستند،از شما ‌می‌آموزند که خانه‌تان چقدر باید گرم یا سرد باشد و دما را به‌طور خودکار تنظیم ‌می‌کند. پس نگرانی برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی وجود ندارد. وقتی بیرون از خانه هستید، سیستم هوشمند موجب کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از صدمات به خانه و سیستم سرمایش و گرمایش می‌شود.
  • امنیتدر خانه هوشمند انواع تجهیزات و سنسورهای امنیتی وجود دارند. بدین ترتیب به روش‌های مختلف می‌توانید از قصد ورود افراد غیرمجاز به خانه خود مطلع شوید. همچنین وقوع حریق، نشتی آب و گاز به‌سرعت به شما اطلاع داده خواهد شد و سیستم به روش‌های مختلف مانع از بروز فاجعه می‌شود.
  • ارزش افزوده ساختمانیکی دیگر از مزایای هوشمند سازی خانه‌ها ارزش افزوده آنهاست. یعنی قیمت یک خانه به میزان نسبتا زیادی بالاتر خواهد بود. این ارزش افزوده در مقابل هزینه‌ای که کرده‌اید، مبلغ بسیار زیادی خواهد بود.
آمار مصرف انرژی در خانه هوشمند

همچنین سیستم هوشمند حالت بازدارندگی دارد. این سیستم تمامی رفتارهای افراد را در زمان حضورشان، می‌آموزد و زمانی که افراد در خانه نیستند این رفتار را تقلید می‌کند. بدین ترتیب هیچ فردی متوجه عدم حضور افراد در خانه نخواهد شد.

بنابراین از امکانات امنیتی خانه هوشمند  می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

امکانات خانه هوشمند چیست؟

  • شبیه‌سازی حضور
  • اخطار بازماندن درب و پنجره
  • ثبت ورود و خروج‌ها
  • کنترل دستی کودکان
  • مانیتورینگ دوربین‌ها
  • صدور و لغو مجوز ورود و خروج در لحظه
  • قفل درب‌ها به‌صورت اتوماتیک
  • اعلان خطر
  • اعلان سرقت
  • اعلان حریق
  • اعلان نشتی آب، گاز و…
  • تشخیص دود (مونوکسید و دی‌اکسید کربن)
  • لوکس‌گرایی

در سیستم خانه هوشمند، کنترل و مدیریت پارامترهای خاصی، مهم تلقی می‌شود. درواقع سیستم خانه هوشمند، با کنترل تمامی سیستم‌ها شرایط خانه را در حد ایده‌آل خود قرار می‌دهد.

این پارامترها شامل موارد زیر می‌باشد.

  • دما
  • روشنایی
  • سرمایش و گرمایش
  • تهویه
  • و...
  • تجهیزات امنیتی
  • مدیریت سیستم مالتی مدیا
  • میزان مصرف انرژی
  • پرده‌ها و تجهیزات مکانیکی
راحتی خانه هوشمند

روش کار بدین صورت است، که تما‌می‌این سنسورها و سیستم‌ها را به سیستم مرکزی وصل می‌کنیم. پس قدم اول، همه تجهیزات منزل شما در یک بخش مرکزی متمرکز ‌می‌شوند. وقتی سیستم‌ها متمرکز شدند، ‌می‌توانید رفتارهای هوشمند برای منزل تان تعریف کنیم. البته بنا به نیازهای شما سیستم را برنامه‌نویسی خواهیم کرد و شما از طریق اپلیکیشن هم قادر به برنامه‌ریزی و تعریف نیازها و شرایط خود به سیستم هستید.

 

در ادامه چند مثال را باهم می خوانیم:

  • با طلوع و غروب خورشید، پرده‌های برقی به صورت خودکار باز و بسته ‌می‌شوند. ‌می‌توانید عملکرد این پرده‌ها را برای زمان‌های مختلف سال تنظیم کنید تا در زمستان از گرمای خورشید بهره ببرید و در تابستان از گرمای خورشید در امان باشید.
  • در سیستم معمولی هنگام خروج از منزل برای اطمینان از اینکه وسایل را بررسی کرده‌اید چک‌لیستی تهیه ‌می‌کنید، درحالی‌که در سیستم هوشمند کافی است یک دکمه را فشار دهید، بدین ترتیب، سیستم امنیتی فعال، لامپ‌های موردنظر خاموش، سیستم تنظیم دما خاموش و تجهیزات برقی مانند اتو، بخاری‌برقی، تلویزیون و.. خاموش ‌می‌گردد.
  • هنگا‌می‌که وارد اتاقی ‌می‌شوید هنگام ورود چراغ‌ها روشن و هنگام خروج چراغ ها با کمی‌تاخیر خاموش ‌می‌شوند.

بیشتر بخوانید: سیستم روشنایی هوشمند

  • وقتی ‌می‌خواهید از خواب بیدار شوید به جای استفاده از زنگ‌های  آزاردهنده هشدار، با موسیقی موردعلاقه‌تان و با افزایش تدریجی دمای محیط و نور لامپ‌ها و نیز بالارفتن تدریجی پرده ها از خواب بیدار ‌می‌شوید.
  • چند ریموت برای سینمای خانگی وجود دارد. اما با هوشمند کردن خانه، یک ریموت زیبا می‌تواند جایگزین همه ریموت‌ها باشد.
  • از راه دور ‌می‌توانید همه تجهیزات منزل خود را مدیریت و کنترل کنید. مثلا هنگا‌می‌که در تعطیلات هستید، ‌می‌توانید با اینترنت وضعیت امنیتی منزل خود را کنترل کنید، دزدگیر را فعال یا غیرفعال کنید، تجهیزات برقی را خاموش یا روشن کنید، وضعیت روشنایی منزل را تغییر دهید و هزاران امکانات و قابلیت دیگر.

بخش‌های مختلف خانه هوشمند

همانطور که اجزای یک سیستم باید در کنار هم قرار بگیرند و باهم ارتباط برقرار کنند تا هدف مشخصی را دنبال کنند، در سیستم‌های خانه هوشمند نیز بخش‌های مختلف خانه باید در کنار همدیگر قرار ‌گیرند تا بیشترین کارایی را برای ساکنین خانه به ارمغان آورند.

 

بخش‌های مختلف خانه هوشمند می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

دستگاه کنترل مرکزی

دستگاه کنترل مرکزی به عنوان هسته اصلی (بخش مرکزی) خانه هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ به وسیله ریموت، پیامک، گوشی، اینترنت، کلیدهای لمسی، خود کنترل کننده مرکزی هوشمند و همچنین دستیار صوتی می‌توانیم تمام تجهیزات و وسایل خانه را کنترل کنیم.

تمامی تجهیزات خانه هوشمند از طریق همین دستگاه کنترل مرکزی باهم در ارتباط هستند. همه دستورات نیز از طریق این دستگاه به همه اجزای مختلف خانه ارسال می‌شوند. از قابلیت‌های دستگاه کنترل مرکزی می‌توان اتصال به اینترنت و نصب سیم‌کارت، ارتباط بی‌سیم و ارتباط باسیم و ارتباط دیگر پروتکل‌های ارتباطاتی اشاره کرد.

 

سنسورها

سنسورهای خانه هوشمند می‌توانند از قسمت‌های مختلف خانه نور، دما، رطوبت، حضور حرکت  و… گزارش تهیه کرده و این گزارش‌ها را به کمک پروتکل‌های ارتباطی برای کنترل کننده مرکزی ارسال کنند تا با اطلاعات دقیق نسبت به تغییرات در خانه توسط سیستم کنترل مرکزی اقدام شود.

بیشتر بخوانید: انواع سنسورها در خانه هوشمند

تجهیزات خانه هوشمند

عملگرها

عملگرها دستگاهی مکانیکی و یا برقی هستند که دستورات صادر شده را دریافت و اجرا می‌کنند. وظیفه عملگرها به عنوان مثال باز کردن درب پارکینگ، حرکت موتورهای پرده برقی و روشن کردن پمپ تصفیه استخر، سیستم‌های مالتی مدیا و… می‌باشد.

عملگرها شامل رله‌ها، دیمرها و فرمان‌های برنامه‌نویسی هستند که با کمک ترموستات، شیر برقی، موتور پرده برقی، سیستم‌های صوتی و تصویری و… می‌توانند دستورات صادر شده از کنترل کننده مرکزی خانه هوشمند را اجرا کنند.

۲ نوع عملگر یا گیرنده دستور داریم:

۱-عملگرهایی که با قطع و وصل یا تغییر مسیر جریان برق کنترل می‌شوند.

این عملگرها به سیگنال کنترل و منبع انرژی نیاز دارند، سیگنال کنترل دارای انرژی نسبتا کم است و ولتاژ الکتریکی ممکن است فشار پنوماتیک، هیدرولیک یا نیروی انسانی باشد، مثلا برای کنترل وضعیت روشنایی یا درب پارکینگ و پرده از قطع و وصل جریان برق یا تغییر مسیر جریان استفاده می‌شود.

۲- عملگرهایی که از دستورات دیتا (شبکه و پروتکل‌های ارتباطی مخصوص) پشتیبانی می‌کنند.

به عنوان مثال برای کنترل وضعیت کولر گازی از سیستم IR و برای کنترل سیستم‌های VRF از پروتکل‌های KNX و ModBus و BacNet استفاده می‌شود که برای تغییر وضعیت یا دریافت پیام و دستور جدید از قطع و وصل جریان برق استفاده نمی‌شود.

 

پروتکل‌های ارتباطی

راه‌های ارتباطی مشخص و تعریف شده‌ای باید وجود داشته باشد تا تمامی بخش‌های مختلف خانه هوشمند بتوانند با یکدیگر و با سیستم کنترل کننده مرکزی ارتباط برقرار کنند.

بیشتر بخوانید: پروتکل‌های محبوب در خانه هوشمند

 

رابط‌های کاربری

کاربران خانه هوشمند به کمک رابط‌های کاربری می‌توانند با خانه هوشمند ارتباط برقرار کنند. رابط‌های کاربری از ریموت کنترل هوشمند، صفحه‌های لمسی، تلفن همراه و تبلتی که همه افراد از آن‌ها استفاده می‌کنند را دربرمی‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اپلیکیشن خانه هوشمند

وسایل خانه هوشمند

خانه هوشمند یعنی استفاده از دستگاه‌های قابل برنامه‌ریزی به منظور کاهش مصرف انرژی، افزایش قابلیت‌های یک خانه و از بین رفتن خطاهای انسانی است.

تجهیزات خانه هوشمند به دو دسته سخت‌افزار و نرم‌افزار تقسیم می‌شوند. وسایل سخت‌افزار خانه هوشمند شامل پردازنده مرکزی، رله‌ها، سنسورها، کلیدهای لمسی و… است.

در بخش نرم‌افزار شامل برنامه‌هایی جهت اتوماسیون، کنترل تجهیزات خانه هوشمند و نمایش آنلاین است.

  • کلیدهای هوشمند
  • تاچ پنل
  • آیفون تصویری هوشمند
  • سیستم مالتی مدیا
  • دستیار صوتی
  • قفل و دستگیره
  • دوربین امنیتی
  • تجهیزات شبکه
  • سنسورها

طراحی خانه هوشمند

خانه‌های هوشمند دارای همان تجهیزات و وسایل ساده هستند که به صورت معمول در خانه داریم. تمامی این تجهیزات به سیستم کنترل کننده مرکزی که قابل برنامه‌ریزی و کنترل است وصل می‌شوند. سیستم کنترل کننده مرکزی این فرمان‌ها را می‌گیرند و بلافاصله اجرا می‌کنند.

خانه‌های هوشمند توسط متخصصین این‌کار طراحی و برنامه ریزی می‌شوند. برای قسمت‌های مختلف این خانه‌ها از چشم‌های الکتریکی و سنسورها استفاده می‌شود. دوربین‌های مداربسته با کیفیت بالا نصب می‌شوند. این دوربین‌ها در ساعات زیاد و تاریکی شب‌، قابلیت ضبط دارند.

بهتر است در شروع کار با متخصصین این کار صحبت کنید تا برنامه‌ریزی و کابل کشی و… در زمان درست انجام شود و نیازی به تغییرات خانه بعد از ساختن و تزیین نباشد و در آینده نیز از تجهیزات به روز در خانه بتوانید استفاده کنید. خانه‌های قدیمی را نیز می‌توان هوشمند کرد ولی باید هزینه بیشتری پرداخت شود چون ممکن است تغییراتی لازم باشد.

وجود یک تیم متخصص خانه شما را برای آینده و طبق لایف استایل شما طراحی میکند و استفاده از آن در نهایت سادگی و هوشمندی خواهد بود

خانه هوشمند لوکسون

مراحل طراحی خانه هوشمند

برای این‌که یک سیستم کامل اجرا شود، باید جوانب اجرای طرح توسط کارفرما  و تیم متخصص آن سنجیده شود تا نیازمندی های لازم استخراج شوند. تیم متخصص به همراه تیم‌های دیگر از قبیل تیم معماری، برق، کامپیوتر و… باید هماهنگی لازم را برای اجرای سیستم مورد نظر داشته باشند.

 

مراحل طراحی خانه هوشمند به صورت زیر است:

قبل از قرارداد

قبل از شروع پروژه، نقشه اجرایی است و تمامی نیازها باید تامین شوند. همچنین امکان‌سنجی باید صورت گیرد و خواسته‌های اولیه مشتری در آورده شود. در نهایت، اجرا و تحویل در پروژه‌های خاص باید تخمین زده شوند.

 

مراحل اجرای پروژه

  1. ابتدا با تیم اجرایی (مکانیک و برق) در مورد جزئیات کامل سیستم‌های تاسیساتی و الکتریکالی پروژه صحبت کرده و هماهنگ می‌شویم.
  2. تیم اجرایی شرکت ساید براساس نیازهای کارفرما و شرایط موجود پروژه، شروع به طراحی سیستم می‌کند. سپس در این مرحله محل قرارگیری تمامی سیستم‌ها نسبت به پارامترهای مختلف بررسی می‌شود.
  3. با تایید کارفرما و پیمانکار یا معمار، جزئیات اجرایی به صورت نقشه به کارفرما تحویل داده می‌شود. البته در حین کار، نظارت بر تمامی بخش ها توسط تیم فنی ما صورت میگیرد.
  4. از آنجا که سیستم هوشمند دارای برد است و نصبیات آن نیز به دقت زیادی نیاز دارد. بنابراین نصبیات وارد عمل می‌شوند.
  5. ابتدا تابلوی برق و سیستم هوشمند نصب می‌شوند. سپس سیم‌ها سربندی شده و در صورت امکان نسبت به ابعاد پروژه بعضی دیوایس‌های کاربردی (کلید، تاچ پنل، سیستم‌های شبکه و…) اصلی هم در روز نصب تابلو یا روز بعدی وصل می‌شوند.

 

تحویل پروژه

برنامه‌نویسی‌های پروژه و درخواست‌های کارفرما و کاربر کدنویسی شده و به کارفرما تحویل داده می‌شوند. در نهایت کل پروسه نصب و تحویل برای هر واحد به مدت یک هفته به طول می‌انجامد. البته پروژه‌های خاص و پیچیده زمانبندی خاص خود را خواهد داشت که به کارفرما اعلام خواهد شد.

 

اگر به دنبال یک مشاوره حرفه‌ای هستید، مشاوران متخصص ما آماده برای بررسی نیازها و راهکارهای اجرایی هوشمند سازی هستند.

درخواست مشاوره هوشمندسازی تخصصی


مهندسین مشاور هوشمندسازی

در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت:

درخواست

مشاوره تخصصی