مزایای هوشمند سازی مزارع پرورش ماهی

پرورش ماهی امروزه جزو پردرآمدترین مشاغل محسوب می‌شود. اما مشکلات و سختی‌های نگهداری ماهی باعث شده تا خیلی‌ها سراغ راه‌اندازی و کار در مزرعه پرورش ماهی نروند. کشور ما در حال حاضر وضعیت مناسبی در صنعت پرورش ماهی ندارد. ولی کشورهای توسعه‌یافته‌ای همچون آلمان موفق به دستیابی 600 تن ماهی به ازای هر 15 لیتر آب شده‌اند. این میزان از پیشرفت به لطف استفاده از تکنولوژی‌های جدید و هوشمند سازی مراکز پرورش ماهی، محقق شده است. هوشمند سازی مزارع پرورش ماهی، علاوه بر آسان‌تر کردن پرورش ماهی‌ها، باعث کاهش هزینه‌ها و در‌نتیجه افزایش سودآوری می‌شود. در ادامه مقاله به بررسی مزایای هوشمند سازی مزارع پرورش ماهی خواهیم پرداخت. پس در ادامه مقاله همراه ما باشید.

وضعیت صنعت پرورش ماهی در ایران

مشکلات موجود در مسیر پرورش ماهی ارتباط زیادی به تحریم ها ندارند. مشکل این صنعت از یک سو، واردات بی‌رویه ماهی تیلاپیا به کشور است (که یکی از دلایل اصلی تعطیلی 60 درصد از مراکز پرورش ماهی قزل‌آلا در کشور به شمار می‌رود) و از سمت دیگر استفاده از تجهیزات دهه 40 برای پرورش و تولید ماهی باعث شده تا وضعیت فعالین این حوزه به حالت بحرانی برسند.

کشوری همچون نروژ فقط سه مرکز تکثیر تخم ماهی دارد اما بزرگ‌ترین تولید‌کننده ماهی قزل‌آلا در دنیا به‌شمار می‌رود. اما کشور ایران 127 مرکز تکثیر تخم ماهی دارد ولی نه‌تنها در تولید به شرایط مطلوب و خودکفایی نرسیده است بلکه قسمت زیادی از تخم‌های ماهی در ایران وارداتی هستند. هوشمند سازی مزارع پرورش ماهی می‌تواند بسیاری از مشکلات و سختی‌های موجود در حیطه پرورش ماهی را کاهش دهد و راه را برای فعالین این حوزه آسان و هموار‌تر کند.

در ادامه به مشکلات و دردسر‌های پرورش ماهی و همچنین کمک هوشمند سازی به آسان تر شدن این مشکلات می‌پردازیم.

دمای‌ نامناسب اصلی‌ترین عامل رشد نامناسب ماهی‌ها

دمای مناسب جهت پرورش ماهی‌هایی نظیر قزل‌آلا بین 12 تا 18 درجه است؛ که دمای 15 ایده‌آل‌ترین دما برای پرورش ماهی محسوب می‌شود. دمای بالاتر و پایین‌تر از این بازه باعث کاهش رشد ماهی‌ها می‌شود. همچنین ماهی‌هایی همچون قزل‌آلا در دمای بالای 24 درجه تلف می‌شوند. مشکل اکثر پرورش دهندگان ماهی در کشور ما هم این است که ماهی هایی که پرورش می‌دهند اکثرا اندازه کوچکی دارند که دلیل اصلی آن دمای نامناسب آب است. همچنین بسیاری از پرورش‌دهندگان به دلیل تلف شدن ماهی‌هایشان ضرر‌های سنگینی را تجربه کرده‌اند. با هوشمند سازی مزارع پرورش ماهی کنترل دما به صورت هوشمند انجام می‌شود و نیازی به نظارت انسانی نیست. همچنین هنگامی‌که دمای آب به‌طورناگهان تغییر زیادی می‌کند با اطلاع‌رسانی به کارکنان مزارع می‌تواند برای جلوگیری از خسارت به مزرعه کاربردی و مفید باشد.

تصویری از ماهی‌های تلف شده

PH و اکسیژن محلول

نمایی از تجهیزات استخر پرورش ماهی

مناسب‌ترین PH جهت پرورش ماهی قزل‌آلا بین 6.8 تا 8.4 می باشد. همچنین میزان اکسیژن محلول در آب نباید کمتر از 5 میلی‌گرم در لیتر باشد. مزارع هوشمند قابلیت سنجش خودکار PH و اکسیژن محلول را دارند. هنگامی‌که این دو از بازه استاندارد خود خارج شوند با ارائه هشدار‌هایی کارکنان بخش مربوطه در مزرعه را آگاه می‌کند تا نسبت به وضعیت اقدامات لازم انجام شود. این هشدار می‌تواند به‌صورت نمایش در سیستم مانیتور موجود در مزرعه، هشدار در تلفن‌همراه، اعلام به‌صورت آژیر خطر و… باشد. در مواردی که کاهش میزان اکسیژن به دلایلی همچون شوری آب و … مربوط نیست، یکی از راه‌های افزایش میزان اکسیژن محلول استفاده از هواده‌ها است. اگر میزان اکسیژن محلول در آب به کمتر از 5 میلی‌گرم برسد سنسور‌های هوشمند می‌توانند به‌طور خودکار این هواده‌ها را فعال کنند تا میزان اکسیژن محلول به حد مطلوب برسد. بعد از مناسب شدن شرایط سنسور‌های هوشمند هواده‌ها را غیرفعال می کنند.

 

تاثیر شفافیت آب در رشد ماهی

استخر پیشرفته و مجهز پرورش ماهی

ماهی‌های شکارچی و گوشت‌خواری همچون قزل‌آلا برای خوردن غذا باید طعمه را ببینند تا بتوانند شکارش کنند. به همین دلیل باید آب استخر‌ها در مزارع پرورش ماهی شفاف باشد. یکی از راه‌های شفافیت استخر کاهش مواد معلق به کمتر از 30 میلی‌گرم در لیتر است. هنگامی‌که این میزان به بالای 30 رسید سیستم هشدار می‌تواند کارکنان را آگاه کند و در صورت نیاز اقدامات لازم را برای کاهش مواد معلق به‌صورت خودکار انجام دهد.

 

کمک هوشمندسازی به رشد یکسان ماهی‌ها

یکی از مشکلات اساسی در پرورش ماهی این است که در زمان تغذیه معمولا غذا به‌طور یکسان بین ماهی ها تقسیم نمی شود و بعضی ماهی‌ها بیشتر از دیگری تغذیه می‌کنند. این کار باعث بروز اختلاف وزن در بین ماهی‌ها می‌شود و این می‌تواند دردسرهایی برای کارکنان مزارع داشته باشد. یکی از این مشکلات جیره‌بندی غذایی است که به دلیل اختلاف وزن محاسبه جیره‌بندی غذایی دقیق و درست سخت و دشوار است. مشکل دیگر هم این است که ماهی‌های کوچک در رقابت غذایی با ماهی‌های بزرگ معمولا شکست می‌خورند و این اختلاف وزن بیشتر و بیشتر می‌شود. راه‌حلی که معمولا در مزارع برای حل این مشکل استفاده می‌شود رقم‌بندی است. که در آن ماهی‌های بزرگ و کوچک را بعد از مدتی تفکیک می‌کنند. در مزارع ماهی هوشمند توزیع غذا بین بخش‌های یک حوض به‌طور یکسان انجام می‌شود. دراین صورت شانس این‌که همه ماهی‌ها بتوانند تغذیه مناسب و یکسان داشته باشند بالاتر می‌رود. این ویژگی می‌تواند کار نیروی انسانی که وظیفه رقم‌بندی ماهی‌ها را بر عهده دارند را کاهش دهد.

تصویری از استخر پرورش ماهی

کنترل بیماری ها در مزارع هوشمند

از‌جمله علائم رایج بیماری ماهی‌ها در مزارع می‌توان به تجمع گله بی‌حال در محل در ورودی، خروجی یا کناره دیواره‌ها اشاره کرد. مزارع هوشمند با سیستم تشخیص هوشمند خود می‌توانند تجمع ماهی‌ها در ورودی،خروجی و دیواره‌های استخر را تشخیص دهد و آن را اطلاع رسانی کند. اطلاع سریع کارکنان مزارع از بیماری ماهی‌ها می تواند از تلف شدن و خسارت به مزرعه جلوگیری کند.

همان‌طور که مطالعه کردید هوشمند سازی می‌تواند کار نیروی انسانی را کاهش دهد ، از تلف شدن ماهی‌ها تا حد زیادی پیش‌گیری کند و کمک کند تا ماهی‌ها به‌اندازه مناسب و ایده‌آل برسند. به دلیل وجود روش‌های مختلف جهت پرورش ماهی قیمت تمام‌شده متفاوتی برای هر روش نیز پدید می‌آید که باعث می‌شود اختلاف قیمتی در بازار مشاهده شود. استفاده از هوشمند سازی هزینه‌ها و قیمت تمام‌شده را تا حد زیادی کاهش دهد. و با ارائه یک قیمت مناسب در بازار می‌توان بخش زیادی از تامین بازار ماهی را در اختیار گرفت. این‌ها تنها بخشی از مزایای هوشمند سازی مزارع پرورش ماهی بود.

[foogallery id=”5264″]

برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از مزیت‌های دیگر هوشمند سازی با ما در ارتباط باشید.

درخواست مشاوره هوشمندسازی تخصصی


مهندسین مشاور هوشمندسازی

در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت:

درخواست

مشاوره تخصصی